Sobota, Junij 15, 2024
   
Text Size

Dnevi Bosne in Hercegovine v Velenju

V terminu od 26. junija do 28. junija 2012 je v Velenju potekal večdnevni projekt: »Dnevi Bosne in Hercegovine v Sloveniji«. Učenci šole bosanskega jezika iz Velenja, so v sklopu šole obiskali nekatere dogodke v bogatem programu, ki so ga pripravili organizatorji.

 

 

 

Poletna ekipa bosanske šole je v Vili Bianci tako imela priložnost seznaniti se s tradicionalnimi jedmi Bosne in Hercegovine ob spremljavi tradicionalne ljudske pesmi sevdalinke. Spoznali smo stare-umetniške obrti in likovna dela, si pogledali projekcijo reprodukcije del Ismeta Mujezinovića, projekcijo filma »Tuzla-mesto na zrnu soli in izbrana del z razstave BIH fotografije. Najbolj zanimiv del za naše učence pa je prav gotovo bil glasbeno pesniški večer, na katerem smo ob glasbeni spremljavi ga. Selme Dizdarević (prof. violine), ga. Zrinke Andrejaš (prof. klavirja) in profesionalnega bosansko-hercegovskega igralca Irfana Kasumovića poslušali interpretacijo del: Maka Dizdarja, Alekse Šantića, Antuna Branka Šimića, Islama Žige in Nerzuka Čuraka. Kot zaključni dogodek pa so organizatorji pripravili monodramo »Derviš i smrt« Meše Selimovića, v izvedbi prej omenjenega igralca Irfana Kasumovića. V teh dneh so učenci šole bosanskega jezika in kulture imeli Bosno in Hercegovino, svojo primarno domovino, v svoji neposredni bližini. Kulturo, književnost in glasbo Bosne in Hercegovine pa so lahko opazovali na svoji dlani.

 Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji. Projekt izvaja Bošnjaška kulturna zveza Slovenije.

Copyright © Bošnjaška kulturna zveza Slovenije. Vse pravice pridržane